Procesverbetering: de simpelste aanpak!

Procesverbetering: het minimum dashboard kent 2 KPI's.

'Kan het echt niet simpeler?' Een verzuchting van een lezer van mijn KPI-selectie: wat kun je ermee? Antwoord: Ja. Het minimum aantal KPI's voor simpelste verbetering van je bedrijfsresultaat is 2.

De 2 KPI's nodig voor simpelste verbetering van je bedrijfsresultaat

Als gewetensvol manager probeer je steeds vooruitgang te boeken. Want het kan altijd concreter en eenvoudiger. En zeker als resultaten achterblijven bij verwachtingen, kan dit je persoonlijk raken. Procesverbetering is dan een goede optie.

Maar ik daag mijn lezers uit om met minder dan deze 2 KPI's betere resultaten te boeken. Kies altijd de volgende 2 KPI's:

  1. Meet gedurende een bepaalde periode (dagen, weken, of maanden) hoe lang het duurt, voordat een klantverzoek behandeld is. De klant kan ook een andere interne afdeling zijn.
  2. Vraag de klant hoe goed de oplossing werkt, gemeten op een schaal van 1 t/m 10.

Houd vervolgens deze gegevens een poosje bij, analyseer de data, stel het proces bij en start de cyclus opnieuw. Zie voor meer informatie de volgende artikelen:

Interessant is de vaststelling dat, zodra je iets aan het systeem (proces) toevoegt, zowel de gemiddelde variatie als de variatie zelf toeneemt. Dit betekent een onmiddellijke verslechtering van de totale systeemfunctie. Er moeten dan zaken uit, of een herontwerp is nodig, of een deel moet opnieuw ernaast opgezet worden. Veel mensen weten dit niet en staan verbaasd als je laat zien hoe snel die verslechtering gebeurt.

Het is mijn ervaring dat processen in de praktijk van alle dag regelmatig (voortdurend!) gewijzigd worden, maar zonder aanpassingen. Verslechtering van alle resultaten, inclusief medewerkerstevredenheid is daarom het logisch gevolg daarvan.

Als u wat hulp zoekt bij de inrichting van dit verbeterproces, het 1e consult (in Nederland) is altijd gratis. Het zou leuk zijn, als ik over enige tijd kon terugmelden hoe het u vergaan is. Houd mij op hoogte!

Hans Lodder, een geheel nieuwe ervaring in samenwerking

Ik creëer een geheel nieuwe ervaring in samenwerking binnen organisaties, door het doorbreken van de status quo. Dat leidt altijd tot betere resultaten. Al zo'n 20 jaar.

Na verloop van tijd slijten bepaalde patronen in. Sommige patronen zijn productief. Andere niet. Als de resultaten te ver afwijken van de verwachtingen kan dat je persoonlijk raken en je sterk beïnvloeden als persoon. Je vraagt je af of je wel de goede dingen doet en alles gedaan hebt wat je kunt doen. Hoelang ga je nog door? Dan ontstaat er een status quo.

Het doorbreken van de status quo en het creëren van een nieuwe ervaring in effectievere samenwerking in organisaties, is wat ik doe. Dit leidt altijd tot betere resultaten. Al zo'n 20 jaar.

Meer weten, laat me weten hoe ik je kan benaderen, door me een bericht te sturen via Hans Lodder of bel me op 06-23937263.

Je kent iemand, die ook al van alles geprobeerd heeft. Waarom stuur je deze blog dan niet door? Namens haar of hem alvast bedankt!

Hans Lodder
Management consultant

Spectaculair succes wordt altijd voorafgegaan door niet spectaculaire voorbereiding.

//results2match.nl/procesverbetering-de-simpelste-aanpak


Back to top